MASTERCLASS JUNI 2021 & VERDIEPING & INSPIRATIEWEEK INCLUSIVITEIT / INTERSECTIONALITEIT Najaar2021*

MASTERCLASS i.s.m. BUREAU VIE

Met Bureau Vie. komt er een MASTERCLASS #GESTALT ‘De theorie van het contact’.

Gestalt is een van de drie pijlers, naast intersectionaliteit en systemisch werk, voor het werken met de #DIVERSITEITKAARTEN.
Data: 3 EN 17 JUNI.

Opgeven en informatie: .(JavaScript moet ingeschakeld zijn om dit e-mail adres te bekijken)

MASTERCLASS


INSPIRATIE-/VERDIEPINGSWEEK
Voor de derde keer hoop ik weer een week van Inspiratie, Uitwisseling, Coaching, Praktijk, Onderzoek, Ontspanning, Reflectie en vol van Diversiteit te faciliteren

De week zal hopelijk plaatsvinden (* i.v.m. COVID nog onduidelijk wanneer dit weer kan) in het heerlijke EMEL PENSION, GUZELCAMLI TURKIJE

Het is een inspiratieweek bedoeld voor professionals op gebied van intersectionaliteit / diversiteit.
Om je te ondersteunen en te inspireren om een verdere / verdiepende stap te maken op gebied van inclusief werken.
Als je jezelf als persoon en professional gunt om verder te kijken naar het werken met/ inzetten van diversiteit, Gewaar worden van je eigen rijke diversiteit, je betrokkenheid en blinde vlekken op dit gebied te onderzoeken, vragen te bewerken als: wat te doen in organisaties, in je praktijk van professioneel begeleider, etc?

Diversiteit is er altijd, want niemand is een ‘single story’ al wil de wereld dat soms van ons maken.
https://www.ted.com/talks/chimamanda_ngozi_adichie_the_danger_of_a_single_story?language=nl

Deze week zullen we ons daarom juist richten op het maken, versterken en uitdiepen van jouw echte, eigen meerdimensionale verhaal. Wie, wat ben je en drijft je vanuit het diversiteitsperspectief en wat zet je in in je werk en persoonlijk leven. En zeker ook komt de vraag aan de orde: “hoe blijf je hierbij geïnspireerd en gezond en welke stappen ga je zetten!”
Coachingsgesprekken zijn, indien gewenst, onderdeel van deze week.
Dit doen we o.a. met de succesvolle Diversiteit Kaarten en de theorie van de Intersectionaliteit, waarop de kaarten gebaseerd zijn.
Daarbij komen we zeker ook voldoende toe aan momenten van reflectie, rust en het genieten van de prachtige omgeving en de locatie.
Belangrijk is ook hoe verhoud je je tot de wereld waar polarisatie steeds openlijker aanwezig is en waar diversiteit nu een hot item is? Hoe om te gaan met privileges van jezelf en anderen? 

Er is ook zeker ruim de tijd om te genieten van de locatie en omgeving.
De deelnemers van de afgelopen editie zijn erg enthousiast

Waar: EMEL PENSION een zeer gastvrij pension aan de Turkse kust onder Izmir.
Een echte vrijplaats, met zeer goed vriendelijke personeel, die alles doen om je tot rust te laten komen en je letterlijk en figuurlijk te laten proeven van de gastvrijheid.
Met een prachtig onderhouden tuin en een grote olijfboomgaard bidt dit pension alles om een geslaagde week te maken. In een paar minuten lopen ben je aan de kust, waar je kunt zwemmen en van heerlijk eten kunt genieten. Ook het dorp zelf biedt mogelijkheden te eten en op maandag een markt die een bezoek meer dan waard is.
Prijs: E 1150, -  Voorlopige prijsstelling. Omdat het nog onduidelijk is of en hoe het dit voorjaar weer mogelijk is, moet er hier nog over afgestemd worden met Emel.
Vervoer van en naar vliegveld Izmir, plus heerlijk uitgebreid ontbijt en diner zijn bij de prijs inbegrepen.
Er zijn ruime twee persoons kamers met balkon. Voor een 1 persoons kamer geldt een toeslag.
De prijs is excl. reiskosten naar en van Izmir en mogelijke excursies.

(Over betalingsregelingen is altijd te praten!)

Doelgroep:
Professionals die werken op het gebied van diversiteit, trainers, coaches, adviseurs, docenten, etc. Die een slag willen maken in het werken aan inclusie. Mensen die zowel vanuit hun werk als vanuit hun persoon willen kijken wat diversiteit voor hen betekent. Waar hun kracht ligt, waar werkpunten liggen, waar kwetsbaarheden zijn, etc. Hoe daar meer bewust van te worden en mee om te gaan.
(Ervarings)deskundige inclusie/diversiteit werkers, die geïnspireerd zijn om te werken vanuit het intersectioneel denken. Die, samen met andere ervaren professionals, aan de slag willen aan persoonlijk en professionele aspecten van het intersectioneel denken handelen en voelen.

Resultaat:
Je hebt je eigen expertise verdiept op gebied van intersectioneel denken, voelen en handelen. Je doorziet en doorvoelt beter je eigen intersectionaliteit, en ook die van de ander. Je hebt nieuwe werkvormen en nieuwe concepten (opgefriste concepten) aan je eigen repertoire toegevoegd en ziet nieuwe mogelijkheden van werken. Je beschikt over een netwerk van mensen met een gemeenschappelijk expertise.

De vragen waarmee we daarvoor aan de slag gaan zijn bijvoorbeeld:
Hoe verken, ken en benut ik mijn eigen identiteiten en hoe werkt dit door in relatie tot mijn werk, collega’s, mijn persoonlijke en professionele netwerk en tot mijn achtergrond en de context?. Hoe ontwikkel ik mezelf door de verdieping op te zoeken met collega’s en anderen? Hoe laat ik me inspireren? Waar is volharding nodig om het werkelijke verschil te benutten? Of juist het werkelijke verschil te kunnen maken?  Hoe kunnen we de onderlinge contacten, het onderlinge verschil en de opgedane expertise meer en positief benutten in ons werk als trainer, coach, docent en overige beroepen, waar diversiteit een grote rol speelt? Hoe kunnen we als persoon staande blijven in deze tijd van polarisatie populisme en verdeeldheid?


Werkwijze
We gaan deze week werken vanuit en met ieders expertise en ieders zijn. Samen lerend onderzoeken, wie ben jij en wie ben ik en hoe verhouden we ons tot elkaar in de overeenkomsten en verschillen? Welke lagen mogen verdiept worden op persoonlijk en professioneel vlak? Werken van binnen naar buiten en van buiten naar binnen, ieder vanuit eigen behoefte en vertalend naar de eigen situatie. Daarvoor gebruiken we o.a. intervisie methodes en reflectie momenten, individueel en in groepjes. We nodigen uit tot experimenten rond jouw vragen, in denken, voelen en handelen, samen uitproberend welke werkvormen, interventies, concepten, leervoorkeuren, etc. (voor jou) werken.


Dagindeling
Om hiermee aan de slag te gaan hebben we het volgende dagritme in deze weken:
· De dag start om 08.30 uur, voor het ontbijt, met een reflectie/meditatie sessie afwisselend door mij en mensen uit de groep voorbereid.
· Ontbijt 09.00
· Sessie in de groep 10.00 tot 13.00 uur
· Pauze met eigen lunch, zwemmen, wandelen, etc.
· 16.00 tot 18.00 mogelijkheid tot individuele coachingsuren.
· 18.00 tot 20.00 avond sessie
En dan om 20.00 diner

Met mogelijk 1 late avond sessie en een afsluitingsmoment aan het eind van de week met: ‘kunst, muziek, gedichten, etc., ter wederzijdse inspiratie.

Naast mijn inbreng zal zeker ook de inspiratie, kracht, expertise, creativiteit en kwaliteit van deelnemers benut worden.
Elke dag kan een deelnemer of een groepje deelnemers, na overleg over het hoe en wat, een experiment doen, iets uitproberen, casuïstiek voorleggen, etc.

· Er is elke dag een groep die voor sfeer/ aankleding van de zaal zorg draagt, aansluitend op het dag thema

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


tuin emel


Achtergrond:
Het werken met/vanuit diversiteit is al tientallen jaren de praktijk voor veel professionals. Dit heeft al veel expertise, theorie en best practices voortgebracht. Tegelijk raken veel instellingen, bedrijven en het onderwijs er steeds meer van overtuigd dat diversiteit een punt van aandacht is, of liever gezegd een noodzaak is. De ontwikkelde visie, expertise, concepten en inzichten, zeker van (ervarings)deskundigen vanuit de brede diversiteit ofwel intersectionaliteit wordt hierbij niet altijd voldoende benut.
In deze tijd van meer polarisatie en populisme en de wens tot simpele en snelle ‘oplossingen’, lijkt soms geen ruimte voor de meerzijdige en gelaagde deskundigheid. Vaak wordt hierbij het begrip ‘diversiteit’ weer verengd tot het werken met enkelvoudige identiteiten, doelgroepen. Af en toe wordt de koppeling gemaakt tussen bijvoorbeeld seksuele gerichtheid en levensbeschouwing, maar dan meestal op een onderling conflicterende en stereotype wijze, die geen recht doet aan de werkelijke realiteit van mensen.


Intersectionaliteit
De theorie van de intersectionaliteit is voor mij een wezenlijke basis van denken, voelen en handelen, mijn passie. Deze manier van kijken laat zien dat elke diversiteit verbonden en overlappend is aan een breed spectrum van identiteiten, achtergronden, ervaringen en contexten, waarbij machtsverhoudingen, privileges en uitsluitingsmechanismen een belangrijke rol spelen.
Maar ook deze theorie van intersectioneel werken ondergaat soms een risico van ‘witwassen’, dat kan leiden tot een ‘ach ja we zijn allemaal wel divers’, ‘we hebben toch allemaal hetzelfde belang’, etc. zonder maatschappelijk politieke posities van privileges te erkennen en te onderzoeken op mechanismen van insluiting en uitsluiting.
De meerdimensionale en meer complexe en soms pijnlijke werkelijkheid verdient het om de juiste ruimte te krijgen en daadwerkelijk ruimte in te nemen.
Aan de andere kant komt er kritiek met als terminologie een ‘vals concept van Identiteitspolitiek’. Ook hier gaat het weinig erkenning voor de stapeling van identiteiten en de machtsverhoudingen, ‘zwart of wit, we spelen allemaal op hetzelfde veld” schreef een columniste afgelopen augustus. Daarbij uitgaande van enkelvoudige identiteitsgedachte, zonder aandacht voor privileges en vooral zonder aandacht voor de complexiteit, het meervoudige verhaal.

GLOBALE OPZET VAN DE WEEK ZELF:
· Avond aankomst van hele groep met diner.
· Dag 1 Start einde middag met behulp van de Diversiteit Kaarten kennismaken in de hele groep.
· Dag 2 Eigen positie innemen / - verkenning in de eigen verhalen, als mens/subject beïnvloed door het intersectionele, de eigen caleidoscoop.
· Dag 3 Thema HART liefde voor het intersectioneel zijn met bijv. belang van rituelen, maar ook momenten van geluk of pijn, erkennen, kracht en steun zoeken hiervoor.
· Dag 4 Mogelijkheid voor een prachtige boottocht, bezoek aan Efese of andere activiteit op eigen kosten*.
· Dag 5   HOOFD, welke concepten werken voor ons en hoe maken we die levend, ervarend. Wat met bevestiging en weerstand, hoe om te gaan met ‘westerse’ concepten, met een wereld die ‘quick fix’ wil, vaak in hokjes en stereotyperingen denkt.
· Dag 6   HANDEN methodieken uitwisselen, best practices, actie gericht naar het komend jaar, hoe hou ik energie, wat heb ik nodig, wat ga ik doen en met wie, waar, hoe, wanneer?
· Dag 7 Ochtend voorbereiden op vertrek, afspraken coaching.

Er is een intakegesprek met elke deelnemer en er is een mogelijkheid tot coaching achteraf, richting het vasthouden van voornemens, plannen, verbinding zoeken, inspiratie houden.

 

Emel 2019

 

 

werk tuin emel


Emel huis