Een week ter ondersteuning, support voor diversiteits- en inclusie professionals, een week om verdere / verdiepende stappen te maken op gebied van persoonlijk en professioneel, intersectioneel werken.
Gun jezelf als persoon en professional deze week om verder geïnspireerd te raken en samen te werken, te reflecteren, oefenen.
Vergroot het gewaar zijn van je eigen rijke diversiteit, je betrokkenheid en soms ook blinde vlekken.
Onderzoek, samen met anderen, je vragen en neem al de eerste stappen.
Bewerk en onderzoek de casuïstiek uit je praktijk, (her)ontdek het plezier van je inspiratiebron.
Thema's als: 'hoe verhoud ik me tot de wereld waar polarisatie steeds openlijker aanwezig is en waar diversiteit en inclusie nu een hot item zijn?' 'Hoe toon, benut en werk ik met mijn ervaringsdeskundigheid?'
'Hoe gaan we om met privileges van mijzelf en anderen?'
Deze week richten we ons op het versterken en uitdiepen van jouw eigen meerdimensionale en gelaagde verhaal:
Wie, wat ben je en wat drijft je vanuit het diversiteitsperspectief, wat zet je hiervan in op een voor jouw gezonde wijze, in je werk en persoonlijk leven.
Zeker komt daarbij ook de vraag aan de orde: “hoe blijf ik hierbij geïnspireerd en gezond en welke stappen ga ik daarbij zetten?”
Individuele Coach gesprekken zijn onderdeel van deze week.
We werken deze week o.a. met de succesvolle methodiek "DE KRACHT VAN HET VERSCHIL" en de Diversiteit Kaarten, gebasseerd op de theorie van de Intersectionaliteit, aangevuld met
o.a. de Gestalt theorie en het Systemisch werk.
Deze week biedt voldoende ruimte voor momenten van reflectie, rust en zeker ook om te genieten van de prachtige omgeving en de locatie, het dorp, het eten, de cultuur, de natuur, etc.
De deelnemers van de afgelopen edities zijn erg enthousiast over de locatie en het programma en de sfeer die in de groep ontstaat. Door de werkwijze van verhalen uitwisselen, bouwen we samen aan een veilige ruimte om te experimenteren en met vragen te komen die je bezig houden op zowel persoonlijk vlak en vanuit je werkgebied.
Waar:
EMEL PENSION een zeer gast-vrij pension aan de Turkse kust onder Izmir.
Een echte vrijplaats, met zeer gastvrij vriendelijke personeel, die alles doen om je tot rust te laten komen en je letterlijk en figuurlijk te laten proeven van de gastvrijheid.
We werken veelal in de prachtig onderhouden tuin met een grote olijfboomgaard.
Hiermee biedt dit pension alles om er een geslaagde week van te maken. In een paar minuten lopen ben je aan de kust, waar je kunt zwemmen en van heerlijk eten kunt genieten. Ook het dorp zelf biedt mogelijkheden te eten en op maandag een markt die een bezoek meer dan waard is.
Prijs: E , 1950, -
Vroegboekkorting bij voorinschrijving prijs: E , 1750, - (geldt tot 15 mei 2023!!)
Inclusief vervoer van en naar vliegveld Izmir, plus elke ochtend een heerlijk uitgebreid ontbijt en in de avond een goed verzorgd diner.
Er zijn ruime twee persoons kamers met balkon. Bij gebruik door 1 persoon geldt een extra toeslag.
De prijs is excl. kosten vlucht van en naar Turkije (Izmir) en mogelijke excursies.
(Over betalingsregelingen is altijd te praten!)
Doelgroep:
Gepassioneerde mensen met ervaring(sdeskundigheid), actief in werk, of de buurt, of in de organisatie, op het gebied van diversiteit, zoals bijvoorbeeld: trainers, coaches, adviseurs, docenten, etc. Mensen die een slag willen maken in het werken aan inclusie. Mensen die zowel vanuit hun (vrijwilligers)werk als vanuit hun persoon willen kijken wat diversiteit voor hen betekent. Waar hun kracht ligt, waar werkpunten liggen, waar kwetsbaarheden zijn, etc. Hoe daar meer bewust van te worden en mee om te gaan.
(Ervarings)deskundige inclusie/diversiteit werkers, die geïnspireerd zijn om te werken vanuit het intersectioneel denken. Die, samen met andere ervaren professionals, aan de slag willen aan persoonlijk en professionele aspecten van het intersectioneel denken handelen en voelen.
Dit is dus zeker geen aanbod voor beginners, daarvoor verwijs ik graag naar de trainingen van
Resultaat:
Je hebt je eigen expertise verdiept op gebied van intersectioneel denken, voelen en handelen. Je doorziet en doorvoelt beter je eigen intersectionaliteit, en ook die van de ander. Je hebt nieuwe werkvormen en nieuwe concepten (opgefriste concepten) aan je eigen repertoire toegevoegd en ziet nieuwe mogelijkheden van werken. Je beschikt over een netwerk van mensen met een gemeenschappelijk expertise.
De vragen waarmee we daarvoor aan de slag gaan zijn bijvoorbeeld:
Hoe verken, ken en benut ik mijn eigen identiteiten en hoe werkt dit door in relatie tot mijn werk, collega’s, mijn persoonlijke en professionele netwerk en tot mijn achtergrond en de context?. Hoe ontwikkel ik mezelf door de verdieping op te zoeken met collega’s en anderen? Hoe laat ik me inspireren? Waar is volharding nodig om het werkelijke verschil te benutten? Of juist het werkelijke verschil te kunnen maken? Hoe kunnen we de onderlinge contacten, het onderlinge verschil en de opgedane expertise meer en positief benutten in ons werk als trainer, coach, docent en overige beroepen, waar diversiteit een grote rol speelt? Hoe kunnen we als persoon staande blijven in deze tijd van polarisatie populisme en verdeeldheid?
Werkwijze
We gaan deze week werken vanuit en met ieders expertise en ieders zijn. Samen lerend onderzoeken, wie ben jij en wie ben ik en hoe verhouden we ons tot elkaar in de overeenkomsten en verschillen? Welke lagen mogen verdiept worden op persoonlijk en professioneel vlak? Werken van binnen naar buiten en van buiten naar binnen, ieder vanuit eigen behoefte en vertalend naar de eigen situatie. Daarvoor gebruiken we o.a. intervisie methodes en reflectie momenten, individueel en in groepjes. We nodigen uit tot experimenten rond jouw vragen, in denken, voelen en handelen, samen uitproberend welke werkvormen, interventies, concepten, leervoorkeuren, etc. (voor jou) werken.
Dagindeling
Om hiermee aan de slag te gaan hebben we het volgende dagritme in deze weken:
· De dag start om 08.00 uur, voor het ontbijt, met een kort reflectie/meditatie sessie afwisselend door mij en mensen uit de groep voorbereid.
· Ontbijt vanaf 08.30
· Sessie in de groep 09.30 tot 12.30 uur
· Pauze met eigen lunch, zwemmen, wandelen, etc.
· 15.30 tot 16.30 mogelijkheid tot individuele coachingsuren.
· 16.30 tot 19.30 avond sessie
En dan om 19.30 diner
Met mogelijk 1 late avond sessie en een afsluitingsmoment aan het eind van de week met: verhalen, muziek, gedichten, etc., ter wederzijdse inspiratie.
Naast onze inbreng als trainers, zal zeker ook de inspiratie, kracht, expertise, creativiteit en kwaliteit van deelnemers benut worden.
In overleg kan een deelnemer of een groepje deelnemers, een experiment doen, iets uitproberen, casuïstiek voorleggen, etc. Individueel werk in of naast de groep behoort ook tot de mogelijkheden.
· Er is elke dag een groepje dat voor sfeer/ aankleding van de zaal zorg draagt, aansluitend op het dag thema
Achtergrond:
Het werken met/vanuit diversiteit is al tientallen jaren de praktijk voor veel professionals. Dit heeft al veel expertise, theorie en best practices voortgebracht. Tegelijk raken veel instellingen, bedrijven en het onderwijs er steeds meer van overtuigd dat diversiteit een punt van aandacht is, of liever gezegd een noodzaak is. De ontwikkelde visie, expertise, concepten en inzichten, zeker van (ervarings)deskundigen vanuit de brede diversiteit ofwel intersectionaliteit wordt hierbij niet altijd voldoende benut.
In deze tijd van meer polarisatie en populisme en de wens tot simpele en snelle ‘oplossingen’, lijkt soms geen ruimte voor de meerzijdige en gelaagde deskundigheid. Vaak wordt hierbij het begrip ‘diversiteit’ weer verengd tot het werken met enkelvoudige identiteiten, doelgroepen. Af en toe wordt de koppeling gemaakt tussen bijvoorbeeld seksuele gerichtheid en levensbeschouwing, maar dan meestal op een onderling conflicterende en stereotype wijze, die geen recht doet aan de werkelijke realiteit van mensen.
Intersectionaliteit
De theorie van de intersectionaliteit is voor mij een wezenlijke basis van denken, voelen en handelen, mijn passie. Deze manier van kijken laat zien dat elke diversiteit verbonden en overlappend is aan een breed spectrum van identiteiten, achtergronden, ervaringen en contexten, waarbij machtsverhoudingen, privileges en uitsluitingsmechanismen een belangrijke rol spelen.
Maar ook deze theorie van intersectioneel werken ondergaat soms een risico van ‘witwassen’, dat kan leiden tot een ‘ach ja we zijn allemaal wel divers’, ‘we hebben toch allemaal hetzelfde belang’, etc. zonder maatschappelijk politieke posities van privileges te erkennen en te onderzoeken op mechanismen van insluiting en uitsluiting.
De meerdimensionale en meer complexe en soms pijnlijke werkelijkheid verdient het om de juiste ruimte te krijgen en daadwerkelijk ruimte in te nemen.
Aan de andere kant komt er kritiek met als terminologie een ‘vals concept van Identiteitspolitiek’. Ook hier gaat het weinig erkenning voor de stapeling van identiteiten en de machtsverhoudingen, ‘zwart of wit, we spelen allemaal op hetzelfde veld” schreef een columniste afgelopen augustus. Daarbij uitgaande van enkelvoudige identiteitsgedachte, zonder aandacht voor privileges en vooral zonder aandacht voor de complexiteit, het meervoudige verhaal.
GLOBALE OPZET VAN DE WEEK:
· Avond aankomst van hele groep met diner.
· Dag 1 Start einde middag met behulp van de Diversiteit Kaarten kennismaken in de hele groep.
· Dag 2 Eigen positie innemen / - verkenning in de eigen verhalen, als mens/subject beïnvloed door het intersectionele, de eigen caleidoscoop.
· Dag 3 Thema HART liefde voor het intersectioneel zijn met bijv. belang van rituelen, maar ook momenten van geluk of pijn, erkennen, kracht en steun zoeken hiervoor.
· Dag 4 Mogelijkheid voor een prachtige boottocht, bezoek aan Efese of andere activiteit op eigen kosten*.
· Dag 5 HOOFD, welke concepten werken voor ons en hoe maken we die levend, ervarend. Wat met bevestiging en weerstand, hoe om te gaan met ‘westerse’ concepten, met een wereld die ‘quick fix’ wil, vaak in hokjes en stereotyperingen denkt.
· Dag 6 HANDEN methodieken uitwisselen, best practices, actie gericht naar het komend jaar, hoe hou ik energie, wat heb ik nodig, wat ga ik doen en met wie, waar, hoe, wanneer?
· Dag 7 Ochtend voorbereiden op vertrek, afspraken coaching.
Er is een intakegesprek met elke deelnemer en er is een mogelijkheid tot coaching achteraf, richting het vasthouden van voornemens, plannen, verbinding zoeken, inspiratie houden.
Informatie en opgeven info@bureauvie.nl
9 PE punten